
Składniki na 2 porcje:
- 2 duże bataty / opcjonalnie zwykłe ziemniaki
- 1 opakowanie Roślinny Qurczak® Kebab 150 g
- 1 mały zielony ogórek
- Pół pomidora
- Pół czerwonej cebuli
- Ćwiartka czerwonej papryki
- Kilka czarnych oliwek
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
- Wege Siostry Sałatkowy z nerkowców pół opakowania
KROK 1:
Bataty umyć, zawinąć w folię aluminiową i dać na rozgrzany grill (można też wcześniej podgotować, nie trzeba ich obierać). Ziemniaki trzymać na grillu tak długo aż zmiękną. Po wyjęciu z folii rozciąć w połowie i nieco rozchylić.
KROK 2:
Na niewielkiej ilości oleju podsmaż do zarumienienia lub zgrilluj na ruszcie kawałki Roślinnego Kebaba.
KROK 3:
Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Pomidora pokroić na mniejszą kostkę, usunąć nasady szypułek. Ogórek przepołowić wzdłuż, wyskrobać nasiona, pokroić w kostkę wielkości 1 cm, paprykę podobnie.
Cebulę obrać, przepołowić, pokroić w cienkie plasterki. Oliwki osączyć i pokroić na plasterki. Oliwki z cebulą i oliwą z oliwek dodać do pozostałych warzyw, dokładnie wymieszać.
KROK 4:
Do każdego ziemniaka włożyć kawałki Roślinnego Qurczaka® Kebaba, dodać warzywa oraz kawałki sałatkowego z nerkowców, wierzch można skropić dodatkowo oliwą z oliwek, posypać odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich do smaku.