Grillowane bataty z Roślinnym Kebabem
Grillowane bataty z Roślinnym Kebabem

Składniki na 2 porcje: 

  • 2 duże bataty / opcjonalnie zwykłe ziemniaki 
  • 1 opakowanie Roślinny Qurczak® Kebab 150 g
  • 1 mały zielony ogórek 
  • Pół pomidora
  • Pół czerwonej cebuli
  • Ćwiartka czerwonej papryki 
  • Kilka czarnych oliwek 
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie 
  • Wege Siostry Sałatkowy z nerkowców pół opakowania

KROK 1: 

Bataty umyć, zawinąć w folię aluminiową i dać na rozgrzany grill (można też wcześniej podgotować, nie trzeba ich obierać). Ziemniaki trzymać na grillu tak długo aż zmiękną. Po wyjęciu z folii rozciąć w połowie i nieco rozchylić. 

KROK 2: 

Na niewielkiej ilości oleju podsmaż do zarumienienia lub zgrilluj na ruszcie kawałki Roślinnego Kebaba. 

KROK 3: 

Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Pomidora pokroić na mniejszą kostkę, usunąć nasady szypułek. Ogórek przepołowić wzdłuż, wyskrobać nasiona, pokroić w kostkę wielkości 1 cm, paprykę podobnie. 

Cebulę obrać, przepołowić, pokroić w cienkie plasterki. Oliwki osączyć i pokroić na plasterki. Oliwki z cebulą i oliwą z oliwek dodać do pozostałych warzyw, dokładnie wymieszać. 

KROK 4: 

Do każdego ziemniaka włożyć kawałki Roślinnego Qurczaka® Kebaba, dodać warzywa oraz kawałki sałatkowego z nerkowców, wierzch można skropić dodatkowo oliwą z oliwek, posypać odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich do smaku. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl